Aerodromi Srpske zadužuju se za sedam miliona KM

Bez autora
Oct 21 2015

“Aerodromi Srpske” zadužuju se za sedam miliona maraka. Vlada je javnom preduzeću dala zeleno svjetlo da podnese zahtjev kod IRB-a, a novac traže u Fondu za razvoj i zapošljavanje. Uprava kaže da milione neće iskoristiti za uspostavljanje novih linija, već za izradu prostorno planske dokumentacije. Bar prema najavama, nova aeorodromska oprema mogla bi da zamijeni zastarjelu i davno prevaziđenu koja se na pisti u Mahovljanima godinama koristi. Radi se o izgradnji kargo objekta koji bi trebalo da ima sadržaj kargo centra. Zatim, sasvim izvjesno, proširenje aerodromske zgrade u dijelu prihvata ozbiljnih vazduhoplova za koje planiramo da ćemo da opslužimo na banjalučkom aerodromu, rekao je Miroslav Janjić, direktor preduzeća “Aerodromi Republike Srpske”.

“Aerodromi Srpske” zadužuju se za sedam miliona maraka. Vlada je javnom preduzeću dala zeleno svjetlo da podnese zahtjev kod IRB-a, a novac traže u Fondu za razvoj i zapošljavanje.

Uprava kaže da milione neće iskoristiti za uspostavljanje novih linija, već za izradu prostorno planske dokumentacije. Bar prema najavama, nova aeorodromska oprema mogla bi da zamijeni zastarjelu i davno prevaziđenu koja se na pisti u Mahovljanima godinama koristi.

“Radi se o izgradnji kargo objekta koji bi trebalo da ima sadržaj kargo centra. Zatim, sasvim izvjesno, proširenje aerodromske zgrade u dijelu prihvata ozbiljnih vazduhoplova za koje planiramo da ćemo da opslužimo na banjalučkom aerodromu”, rekao je Miroslav Janjić, direktor preduzeća “Aerodromi Republike Srpske”.

Jedino što se, za sada, koliko toliko opslužuje jeste linija na relaciji Banjaluka – Beograd. Ipak, let za Srbiju i nazad opstaje samo uz subvenciju Vlade. Očigledno je da godišnji grant koji stiže u Mahovljane nije dovoljan. Dodatni problem je i neredovna isplata iz državne kase. Godišnje iz budžeta dobiju blizu dva miliona maraka od čega milion i 700 hiljada potroše na plate zaposlenih. Dodatnih sedam miliona dobro će doći, priznaje i resorni ministar.

” Vlada kao većinski vlasnik daje saglasnost i mi smo to uradili, mislim na sjednici Vlade 23-ćeg. To još nije proces koji je doveden sa zaduženjem do kraja. U principu bi to bilo na 10 godina sa grejs periodom od dvije godine”, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

I pored velikih planova sa milionima, jedini isplativ posao za sada je prevoz mesa u Tursku. Kargo letovima isporučeno je više od četiri hiljade tona rashlađenog mesa. Bar dok ne dobiju tražene milione, u Aerodromu ne najavljuju nove projekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik